Güç ve Çeviklik kazandıran üstelik Fiziki sağlığı Zihnimizi koruyan Muhteşem Savunma Sporu olan Teakwondo Nedir?Nasıl yapılır?

Bilinen kaynaklara göre en eski olarak Kore de yapılan en eski savunma sporudur.Teakwondo kişiye güç,çeviklik kazandırma zihni açık tutma gibi bir çok özellik katar.
Teakwondo nedir,nasıl yapılmalı,kurallar nelerdir?
Teakwondo belirli kuralları olan bir spordur.Bu kurallar antreman,kuşak sınavları ve müsabakalardır.Özellikle müsabaka kurallarına kesinlikle uyulması gerekir.Müsabakalarda amaç rakibi sakatlamak,yaralamak değil rakipten fazla puan almaktır.Bu nedenle önlem almak için sporcular korumalık takarlar. Bunlar;kask,yelek,kolluk,eldiven,kasık koruyucu,kavallık ve ayaklıktır.
Teakwondo Türkiye ile tanışması 1964 yıllarına dayanmaktadır.Sükrü Gencel ve Nazım Canca nın çabaları sonucu gelişmeye başlamıştır.
Teakwondo çıplak el ve ayakla yapılan bir spordur.Teakwondo da ustalık ve tecrübeyi belirtmek için Elbiseye bağlanan kuşaklar vardır.
Bu kuşakların sıralanışı;beyaz,sarı,yeşil,mavi,kırmızı,kırmızı siyah ve siyahtır.4 ayda bir kuşak sınavı yapılır.Her yılda bir defa lisansımız yenilenir.Siyah kuşak aralarında en üst dereceli kuşaktır.
Teakwondo müsabakaları 2 şer dakikadan 3 devreden oluşur.Devre arasında 1 dakika mola verilir.Molarlarda sporcular sıvı ihtiyacını ve hocalarından taktik alırlar.Maç sporcuların birbirine ve hakeme selamı ile başlar.3.devre sonunda eşitlik varsa.1 dakikalık mola sonrası  altın vuruş denilen son vuruşların yapılacağı  iki dakikalık 4.devre başlar ve sonuç belli olur veya ceza puanları değerlendirilerek maç sona erer.Kural dışı hareket yapan,kafa atan,yere düşen sporcuya vuran ya da komutlara aykırı hareket eden sporcu ekşi puan alır.3 ekşi puan almış olan sporcu hükmen yenik sayılır.Belden yukarı olmak şartıyla vücut ve kafaya tekme atmak serbesttir.En etkili olan kafaya atılan tekmedir.
Teakwondo müsabakasının belirli kuralları vardır.
Bu kurallar;belden aşağı vurmak,kafaya veya yüze yumruk atmak,rakibin sırtına vurmak,rakibi tutmak,itmek,çekmek,kasıtlı olarak yere düşmek veya yarmalıymış gibi davranmaktır.
"Ben sporcunun zeki,çevik ve ahlaklısını severim"
-Mustafa Kemal Atatürk

Görkem Sezegen


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyanın Şekli Neden Geoit'tir ?

Rap Müzik Tarihçe .

Ateş Böceklerinin Mezarlığı